Klassenmanagement

Inrichten van je klaslokaal ‘rust en structuur’

22 augustus 2015

Elke leerkracht hoort het wel een keer in de vakantie. ‘Wow, heb je zes weken vakantie wat hebben jullie toch een geluk.’ We hebben ook geluk met deze vakantie maar tijdens de vakantie nemen we de tijd om het schooljaar goed voorbereid te beginnen.

Je wilt dat de leerlingen zich gelijk prettig voelen vanaf het moment dat ze de eerste keer de klas binnenstappen. In mijn eerste jaar als juffrouw heb ik veel dingen geleerd en deze ervaringen wil ik graag met jullie delen.

Zorg voor rust en structuur: Vorig schooljaar vond ik het erg belangrijk dat de klas er ‘gezellig’ uitzag. Uiteindelijk denk ik dat de leerlingen hier weinig waarde aan hechten. Zij vinden het vooral belangrijk dat er duidelijkheid is. Dat zij weten waar de materialen liggen en weten wat er van hen wordt verwacht.

Organiseer en label de kasten: Iedereen kan alles vinden en de kasten zien er netjes uit.

Tafels in groepjes: Leerlingen kunnen veel van elkaar leren op didactisch en sociaal gebied. Zij kunnen ervoor zorgen dat ze jou als leerkracht niet bij alles nodig hebben. Coöperatieve werkvormen kunnen dit proces versterken. Op internet zijn verschillende werkvormen die je kunt inzetten te vinden. Over hoe je de groepjes het beste kunt samenstellen zijn de meningen verdeeld. Ik heb met beide onderwerpen verschillende ervaringen opgedaan. Hier kan je verder lezen over dit onderwerp. nakijkwerk

 

Bordjes toiletgebruik: Dit voorkomt dat leerlingen vragen of ze naar het toilet mogen gaan omdat ze zelf kunnen zien of het toilet vrij is. In de klas is het een afspraak dat je niet tijdens de instructie naar het toilet mag gaan.

Nakijk- & mee-naar-huisbak: Maak een bak voor de schriften, losse bladen of het extra werk dat nagekeken moet worden. De leerlingen hoeven dan niet te komen vertellen dat ze klaar zijn. Als het is nagekeken is kunnen ze dit direct mee naar huis nemen.

 

Maak ruimte voor alle schriften in de kast: In de laden van de leerlingen blijven materialen niet netjes. Daarnaast heb je het probleem ‘ juf ik kan het niet vinden’ ook gelijk opgelost.

 

Leerzame postersLeerzame posters voor de klas: De leerlingen kijken het meeste naar de muur vooraan in de klas. Als ze dan toch afgeleid zijn tijdens de uitleg kunnen ze beter naar iets leerzaams
kijken. Bovendien hoeven de leerlingen zich niet om te draaien om even te spieken. Deze poster heb ik gekocht bij de Ikea en de leerlingen zoeken graag dingen op. Daarnaast hangen er actuele onderwerpen aan de muur die de leerlingen nog lastig vinden. Zoals het onderwerp, persoonsvorm en zinsdelen.

 

 

Klaar-werkjes

 

Orden de klaar taken: Om de taakgerichtheid van de leerlingen te behouden op het moment dat ze klaar zijn is het belangrijk om een taak achter de hand te hebben. Als je dit vanaf het begin van het schooljaar stimuleert en goed organiseert heb je hier een jaar lang plezier van. Het blijft belangrijk om hierin te vernieuwen maar de organisatie kan hetzelfde blijven.

 

Leeshoek: Sommige leerlingen zijn zelf gemotiveerd om te lezen en andere leerlingen hebben een duwtje in de rug nodig. Hierover zijn genoeg artikelen geschreven en hetgeen dat ik ervan heb geleerd is om vooral in gesprek te gaan met de leerlingen zelf. Wat vinden jullie leuk om te lezen? Lees je het liefst alleen of samen? In welke omgeving lees je het liefst?

 

Organiseer het computergebruik: In het onderwijs zijn hier nog veel verschillen in omdat het nu eenmaal afhangt welke mogelijkheden je hebt. De leerlingen bij mij in de klas weten wanneer ze gebruik mogen maken van de computer en wat ze dan mogen doen.

Taakjes-klas

 

Taakjes hulpjes organiseren: Een paar minuten voor het einde van de dag heeft elke leerling een taakje. Dit zorgt ervoor dat niet alle taakjes na schooltijd gedaan moeten worden. De weekhulpjes kunnen dan na school nog de puntjes op de i zetten.

 

 

 

Extra tafel waar leerlingen kunnen werken: Sommige leerlingen vinden het moeilijk om zich te concentreren. In de klas heb ik een tafel waar je altijd rustig kunt werken. De leerlingen zien dit niet als een straf maar een middel om hen te helpen.

 

Instructietafel achter in de klas: Dit zorgt ervoor dat de andere leerlingen niet gestoord worden door jouw verlengde instructie.

Schermafbeelding 2015-10-01 om 17.56.49

 

Plaats van eten en drinken naast de ingang: Als de leerlingen ’s morgens de klas door lopen met hun eten en drinken zorgt dit voor onrust. Nu kunnen ze direct na het wegleggen van hun spullen naar hun plek.

 

Bordjes toiletgebruik: Dit voorkomt dat leerlingen vragen of ze naar het toilet mogen gaan omdat ze zelf kunnen zien of het toilet vrij is. In de klas is het een afspraak dat je niet tijdens de instructie naar het toilet mag gaan.

 

Dagritme kaartjes: Deze wil ik nog even met jullie delen omdat ik trots ben op mijn eigen kaartjes.

Dagritmekaartjes

 

 

 

 

 

Dagritmekaartjes 2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply