Klassenmanagement

Leerlijn leren leren

19 maart 2016

Inmiddels ben ik aan de slag gegaan met de leerlijn leren leren. Met als doel om de leerlingen zelfstandiger te maken maar ook meer bewust maken van hun eigen leerproces. We hebben een studiemiddag besteed aan dit onderwerp en vervolgens mochten we zelf bekijken hoe we dit gingen vormgeven in onze eigen groep. De doelen taakaanpak, zelfstandig doorwerken, reflecteren, samenwerken en uitgestelde aandacht moeten elk een dag aanbod komen per week. Per doel moet je het 5x halen en dan zijn de leerlingen als het waren geslaagd voor dat doel. De doelen die je aanbiedt zijn van een leerjaar hoger en die staan een half jaar centraal. Omdat veel leerlingen in mijn groep in de intensieve groep zitten moet ik alle doelen 4x per dag aanbieden. Anders biedt je de doelen 2x per dag aan.

Veel doelen uit de leerlijn pas je al toe zonder dat je er bewust van bent. De leerlijn heeft wel mijn ogen geopend omdat je dus soms meer moet eisen van de leerlingen. Soms bemoeder je de leerlingen te veel en ben je bang om dingen los te laten. Degene die bij ons de studiedag verzorgde noemde het ‘oberen’. De leerlingen vragen nergens om en toch gaan wij als leerkrachten dingen aanbieden of vragen aan de leerlingen.

In het begin vond ik lastig om te starten. Waar moest ik beginnen? Hoe ga ik het aanbieden en vormgeven? Daarom heb ik ervoor gekozen om de eerste week de doelen te oefenen en te bespreken met de leerlingen. In die week heb ik gekeken naar wat hebben de kinderen nodig om de doelen te kunnen halen. Daarnaast wilde ik kijken wat ik zelf moet inzetten of aanpassen om de doelen te kunnen halen. Het is vervelend voor de leerlingen en jezelf als je na een aantal weken weer doelen of eisen moet aanpassen.

Eerst begin je met het opstellen van de groepsplannen om de niveau’s van de leerlingen in te schalen. Doordat de groepsplannen concreet zijn per leerjaar en je eigenlijk alleen twee doelen hoeft uit te kiezen kost dit je niet veel tijd. Maar vervolgens moet je het gaan toepassen in de klas. Ik heb er voor gekozen om de doelen zichtbaar in de klas op te hangen in volwassen taal. Inmiddels weten de leerlingen wat ze moeten doen bij de doelen.

Het is van belang om duidelijkheid te creëren bij de kinderen dit verwacht ik van jullie en dit elke les te evalueren. Vooral het evalueren vinden de leerlingen in het begin lastig. Bij mij kunnen ze smileys verdienen en vaak zei ze: ‘we hebben hard en rustig gewerkt en daarom vind ik dat we een smiley verdiend hebben’. Soms moet je daarom de leerlingen teleurstellen omdat ze niet aan de doelen gedacht hebben of een aantal leerlingen zich er niet aan gehouden hebben. Eigenlijk is de norm 80% maar ik ben van mening dat je de leerlingen niet te snel moet belonen omdat ze op die manier leren om kritisch naar zichzelf en hun klasgenoten te kijken. Nu zijn ze extra blij op het moment dat het ze wel gelukt is.

Natuurlijk kan je de vormgeving zo doen als je zelf leuk of prettig vindt. Ik heb voor een wat zakelijkere uitstraling gekozen omdat het uiteindelijk om de doelen gaat. Ik kan me voorstellen dat dit in de lagere groepen anders is. De leerlingen willen uit eindelijk toch graag het compliment van de leerkracht krijgen en of dit nou is vormgegeven met een smiley of een autootje maakt denk ik niet veel uit.

Schermafbeelding 2016-03-19 om 16.01.43Schermafbeelding 2016-03-19 om 16.01.57 Schermafbeelding 2016-03-19 om 16.02.12

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply